wtorek, 25 marca 2014

Świat kiełków

Nasionka wysiałam jakiś czas temu, przyszedł więc czas na... kiełkowanie :), a poza tym różne ogrodowe robótki. O ile mycie balkonu można też pod to podpiąć ;)

A tymczasem mała relacja z tego, jak wygląda mój balkonowy ogródek na wiosnę i czym moje roślinki mnie zaskakują ;)


Tak obecnie prezentuje się moja hodowla. Nasionka spokojnie kiełkują sobie na słonecznym parapecie i czekają na wysadzenie ich do doniczek, na balkon. Ale na to jeszcze nie czas ;)

Obecnie najbardziej podoba mi się, jak rośnie groszek iłówiecki - nowość w moim ogródku.


Na groszek planuję przeznaczyć całą dość dużą doniczkę - zobaczymy, co mi z tego wyjdzie ;)


Poza tym, kontynuuję uprawę roślin, które w zeszłym roku przypadły nam do gustu ;)


Nowością jest też cykoria, która - nie mam pojęcia, jak smakuje :) Rośnie jednak całkiem ładnie.


i... Szarotka alpejska :) Pojawia się już kutner, czyli wygląda na to, że wszystko idzie w dobrym kierunku.


W moim ogródku nie mogło oczywiście zabraknąć papryczek chilli - to w końcu od nich się wszystko zaczęło... ;) Ciągle nie udało mi się jednak wysiać Nagi Jolokii z powodzeniem.



A tymczasem na balkonie powoli też zaczyna się dziać...

Oto mój nowy "mebel" :) Parę desek z castoramy, pomoc brata i tadaam! Jest prosta półeczka na zioła. Do tego wczoraj zakupione zieloniutkie doniczki z ikei - nie mogę się doczekać, kiedy mebelek zapełni się zieleniną :)


Przed zimą postanowiłam zostawić moje doniczki z zawartością - a tak z czystej ciekawości, czy rośliny na wiosnę same odrosną. Pierwszy pojawił się szczypiorek:


... potem Mięta czekoladowa...



...i truskawka ;)


Mam nadzieję, że zima w tym roku już sobie odpuści i nie spuści na mój odradzający się ogródek jakichś strasznych mrozów. Tak jak jest mi się podoba :)


3 komentarze:

  1. Nawet nie zdawałem sobie sprawy, że tyle doniczek mamy w domu:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej! ile wspaniałości! :D mój ogródek, przy Twoim prezentuje się chyba gorzej, niż marnie ;P
    mięta czekoladowa ♥ na prawdę ma jakiś posmak czekolady, kakao, czy to tylko ze względu ciemnego zakończenia listków? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, na to, żeby coś dodać zawsze jest czas :) Gorzej, jak już brakuje miejsca (patrz->ja:)). A co do mięty czekoladowej, chyba chodzi bardziej o barwę listków, ale za to ogólnie jest przepyszna, ma bardzo wyraźny smak i to chyba najlepsza mięta spośród wszystkich, które kosztowałam :)

      Usuń